» It-sensors login » Kundapplikationer » Mitecs analysprogram
     
 
» GSM/Fjärrmätning
» Dataloggrar
» Mätgivare
» Analys
   » Mitec WinLog™
   » Mitec WinSat™
   » Mitec Monitor™
   » it-sensors.com®
      » Så här fungerar det
   » Mätserver
   » Mitecs Mätskola
 

Du är här: Produkter/Tjänster / Analys / it-sensors.com® / Så här fungerar det

Så här fungerar det med mätning och GSM!

SatelLite60 är vår nya produktfamilj för GSM- och GPRS-kommunikation. För de flesta mätapplikationer med långsamma förlopp (minutvärde) är GSM den mest praktiska och tillförlitliga lösningen som totalt sett ger bäst ekonomi. Ett SIM-kort är installerat i Sat60 som både kan SMS:a och kommunicera med GSM-data.

Mätvärden till min mobiltelefon
Din vanliga telefon fungerar med alla abonnemang från alla operatörer. Du behöver alltså inte ha något extra abonnemang eller tjänst på ditt SIM-kort.
När du vill så begär du att få se senaste mätvärdet genom att helt enkelt skicka ett SMS till din satelLite60. Efter en minut eller två så får du ett svar med mätdata.

Automatiskt få mätvärden mobiltelefonen
Du kan också programmera Sat60 att med ett valfritt intervall, t.ex. varje dag sända mätvärden till din telefon.

Larm till min mobiltelefon
SatelLite60 kan larma genom att sända SMS till din mobiltelefon. Alla mobiltelefoner fungerar.
Du kan själv, via PC, förprogrammera 1-20 larmgränser. När mätvärdet passeras, över eller under - du bestämmer själv, sänds ett meddelande i klartext. Du har själv utformat hur meddelandet ser ut.
Du kan få repeterade larm med olika intervall ända tills du bekräftar med ett SMS som du sänder till Sat60. Du kan också få larm till sekundära telefonnummer.

Stänga av och slå på utrustning
Sat60 har styrutgång som du kan manövrera med ett SMS. På samma sätt som med mätvärden och larm fungerar alla mobiltelefoner du bara skriver ett meddelande med AV- eller PÅ-kommando och sänder iväg.

Ringa hem mätdata till min PC
Du behöver då något av Mitecs program Mitec WinLog eller Mitec Monitor (helautomatisk mätserver). Du måste också ha ett modem anslutet till din PC, eller Internet om du har GPRS i mätstionen. Sat60 är redan förberedd och svarar när du ringer till den.

Modemet i din PC kan vara ett vanligt ”gammaldags” modem anslutet till telenätet. Det kan också vare din mobiltelefon ansluten via IR, bluetooth eller sladd. OBS! Om du använder mobiltelefonen som modem vid PC:n MÅSTE du ha tilläggstjänsten ”Data” på ditt SIM-kort. Detta beställer du hos din mobiltelefonoperatör.

Du låter sedan programmet ringa upp när du vill. För att Sat60 skall kommunicera måste du förutom telefonnumret eller IP-nummret (GPRS) till Sat60 även lägga in det aktuella Sat60-nummret, detta är en viktig säkerhetsspärr. Mätdata kommer sedan som en tidsserie och du kan visa det som diagram i programmet.

GSM eller GPRS?
GSM-nätet används för kommunikationen, metod och debitering skiljer sig dock åt. GPRS (General Radio Packet System) innebär att mätstationen ligger "online" hela tiden och kan nås snabbare. Med GSM måste en traditionell uppringning via modem göras. Med GPRS i Mitecs mätstioner sker anslutning och datainsamling till din dator via din Internetförbindelse och mätstionen har då ett s.k IP-nummer. Med GSM kontaktar du mätstionen via ett vanligt modem anslutet till det vanliga telenätet, t.ex. faxlinjen och du ringer till ett GSM-nummer. Telekostnaden blir i slutändan ungefär densamma.


Få mätdata på Internet
Vi kan låta Mitecs servrar samla in mätdata och se till att dom visas på en egen hemsida. Du loggar då in på www.it-sensors.com och anger ett login och lösenord som du fått från oss. Där ser du dina mätningar som diagram och du kan ladda ner till Excel för egen hantering. För denna tjänst betalar du en fast låg månadskostnad till oss. Du slipper att ha eget program i din dator och du behöver inte bekymra dig om SIM-kort och abonnemang.

Vad kostar det med GSM-data till PC:n?
Kostnaderna uppstår:
- dels på SIM-kortet i Sat60
- dels på ditt vanliga abonnemang som du ringer ut på.
SIM-kortskostnaden är en fast månatlig kostnad (35 till 100 kr/månad beroende på operatör). Din telefonkostnad kostar per minut som du ringer (1 till 2,50 kr/minut beroende på operatör). En datainsamling tar ca ½ minut så det blir inte dyrt.

Vad kostar det med SMS?
För varje SMS debiterar din operatör sin vanliga SMS-kostnad, i Sverige ca. 1,20 – 2,50 per SMS.
Sänder du SMS till Sat60 får du kostnaden från din teleoperatör.
När SMS:et sänds från Sat60 (t.ex. larm) får du en kostnad på SIM-kortet från den operatören.

Vilka operatörer skall man ha?
Alla mobiloperatörer har både SMS- och GSM-data.
Telia har det största nätet med den största täckningen. I tätorter är dock täckningen jämförbar mellan olika operatörer.
Vissa operatörer är specialiserade på M2M -”machine to machine”- kommunikation och dessa har bästa kompetens och service för just denna tillämpning. Många operatörer är ”virtuella” dvs. dom köper in sig i andra nät t.ex. Telias. Värt att tänka på är att man får en faktura som är lättläst och förståelig och att man kan få teknisk support när det behövs.

   

 

     
 
 

Mitec Instrument, Box 25, 661 21 Säffle
Besök. och leveransadress: Hantverkaregatan 4,
661 30 Säffle
Telefon: 0533 689370, E-post: info@mitec.se