» It-sensors login » Kundapplikationer » Mitecs analysprogram
     
 
» Mitecs marknadsfokus
» Kvalitetssystem
» Historia
» Nyhetsarkiv
» Väderstationen
 

Du är här: Om Mitec / Nyhetsarkiv

GSM övervakning av värmepumpar visades för första gången i Svenska Värmepumpsförenings monter på Nordbygg.

Denna artikel publicerades i Energimagasinet nr. 3/2002

Följ värmepumpen på Internet!
Ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är fel med en värmepump. Med en ny metod är det möjligt att logga mätvärden och skicka dessa till GSM till en server. Mätvärden kan man sedan se på en hemsida på Internet. Förutom felsökning kan metoden även användas för driftoptimering.

Nu är det möjligt för en installatör att sitta på kontoret och få en diagnos på vad som är fel med en värmepump. Detta genom en ny mätstation som överför mätvärdena till en server via GSM. Mätvärdena kan sedan via en specialutvecklad hemsida på Internet presenteras för installatören och kunden.

-- Avsikten med den nya mätstationen ät att man kan se hur värmepumpen fungerar över en längre tid, säger Christer Branzell på Gas Turbine Analysis AB i Eskilstuna som tillsammans med företaget Mitec utvecklat ett mätprogram för värmepumpar.

Det är ibland tyckande i branschen och det är inte alltid som resonemanget är så väl underbyggt. Genom att mäta köld- och värmebärartemperaturer samt elförbrukning och inne- och utomhustemperaturer får man ett bra underlag om man misstänker att det är något fel på en värmepump. Men man kan också använda mätuppgifterna till att optimera driften av värmepumpen.

Programvaran och mätstationen är således tänkt att användas för övervakning och felsökning av mindre värmepumpar. Förutom att alla mätdata presenteras på Internet kan mätstationen sända larm direkt till en GSM-telefon eller via e-post.

På Internet kan man sedan komma åt en individuell sida för varje loggad värmepump på it-varmepump.com.
Elförbrukningen mäts med strömtång eller effektmätare. De sistnämnda ger större noggrannhet.

-- Den här tekniken kan användas i många andra sammanhang exempelvis för övervakning och felsökning av pannor, kylmaskiner etc. För varje tillämpning krävs dock en mätmetod och utrustning.

GSM övervakning av värmepumpar visades för första gången i Svenska Värmepumpsförenings monter på Nordbygg.

Bild: I mätstationen ingår sex universella temperaturgivare för mätning av köldbärare och värmebärare samt inne- och ute-temperaturer. Mätstationen flyttas och installeras på ett enkelt sätt.


Energimagasinet, Nr 3 / 2002 www.energimagasinet.com


« Visa alla nyheter
Publicerad 2002-05-10, 11:18
Uppdaterad 2002-05-10, 11:18

     
 
 

Mitec Instrument, Box 25, 661 21 Säffle
Besök. och leveransadress: Hantverkaregatan 4,
661 30 Säffle
Telefon: 0533 689370, E-post: info@mitec.se